Year 2002, Volume 19 , Issue 1, Pages 20 - 27 2016-03-20

INTRODUCTION OF SOME TROPICAL AND SUBTROPICAL FRUITS
BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI

Alpaslan ŞAHİN [1] , M. Atilla AŞKIN [2]


In this study, some of the fruit species which are grown in tropical and subtropical zones are introduced. The food value of most of these is high. For example Indian jujube contains more vitamin C than orange. Mango, papaya and lychee contains vitamin C as much as orange. Mango and lychee contains carbohydrate as much as grape. We know that date contains phosphorous eight times more than raspberry and tree tomato contains phosphorous little more than raspberry. Furthermore guava contains niacin as much as apricot. Tree tomato and cherimoya contain niacin little more than apricot and dried date contains niacin five times more than apricot. Papaya contains calcium as much as orange. Lychee contains sodium as much as blackberry, raspberry and currant.

But we dont know whether it is sutibale for our flok’s good taste or not. Some of these are grown in their origin. On the other hand most of these are not grown in their origin but also different regions that they can be adapted.

As a result of this study cherimoya, mango, papaya, lychee, tree tomato and guava of these can be adapted in Mediterranean Coast Region in Turkey. For this reason it will be usefull to make an adaptation trial with these fruits.
Bu çalışmada genellikle subtropik bir kısmı da tropik iklimde yetiştirilebilen yeni meyve türlerinden bazıları tanıtılmıştır. Bunların birçoğunun besin değerinin yüksek olduğunu görmek mümkündür. Örneğin İndian jujube’nin portakaldan daha fazla, mango, papaya ve lychee’nin portakala yakın C vitamini içerdiğini, mango ve lychee’nin üzüm kadar karbonhidrat içerdiğini, hurmanın ahududunun 8 katı, cherimoyanın ahududuya yakın ve tree tomatonun ise ahududundan biraz yüksek fosfor içerdiğini bilmekteyiz. Yine guavanın kayısı kadar, tree tomato ve cherimoyanın kayısıdan biraz daha yüksek ve kuru hurmanın 5 katı niacin içerdiğini biliyoruz. Ayrıca papayanın portakala yakın kalsiyum, lycheenin elma kadar sodyum ve lychee tomatonun ise ahududu, frenk üzümü ve böğürtlene yakın miktarda demir içerdiğini öğrenmekteyiz. Ancak bunların halkımızın damak zevkine uyup uymayacağını bilmemekteyiz. Bunların bazılarının kendi anavatanı olan ülkelerde, çoğunun ise hem anavatanı hem de kendilerine uygun ekolojiye sahip diğer bölgelerde de yetiştirildiğini görmekteyiz. Ama edindiğimiz diğinbilgiler ışığında söz konusu meyvelerden cherimoya, mango, papaya, lychee, tree tomato ve guavanın Ülkemizin Akdeniz Kıyı Bölgesi’ne uyum gösterebileceği ve bu bölgede denenmesinin yararlı olacağı ortaya çıkmıştır.
Primary Language tr
Journal Section Review Articles
Authors

Author: Alpaslan ŞAHİN

Author: M. Atilla AŞKIN

Dates

Publication Date : March 20, 2016

Bibtex @ { derim62523, journal = {Derim}, issn = {1300-3496}, eissn = {2149-2182}, address = {}, publisher = {Batı Akdeniz Agricultural Research Institute}, year = {2016}, volume = {19}, pages = {20 - 27}, doi = {}, title = {BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI}, key = {cite}, author = {Şahi̇n, Alpaslan and Aşkın, M. Atilla} }
APA Şahi̇n, A , Aşkın, M . (2016). BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI . Derim , 19 (1) , 20-27 . Retrieved from http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4553/62523
MLA Şahi̇n, A , Aşkın, M . "BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI" . Derim 19 (2016 ): 20-27 <http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4553/62523>
Chicago Şahi̇n, A , Aşkın, M . "BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI". Derim 19 (2016 ): 20-27
RIS TY - JOUR T1 - BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI AU - Alpaslan Şahi̇n , M. Atilla Aşkın Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Derim JF - Journal JO - JOR SP - 20 EP - 27 VL - 19 IS - 1 SN - 1300-3496-2149-2182 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Derim BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI %A Alpaslan Şahi̇n , M. Atilla Aşkın %T BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI %D 2016 %J Derim %P 1300-3496-2149-2182 %V 19 %N 1 %R %U
ISNAD Şahi̇n, Alpaslan , Aşkın, M. Atilla . "BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI". Derim 19 / 1 (March 2016): 20-27 .
AMA Şahi̇n A , Aşkın M . BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI. DERİM. 2016; 19(1): 20-27.
Vancouver Şahi̇n A , Aşkın M . BAZI SUBTROPİK VE TROPİK MEYVE TÜRLERİNİN TANITILMASI. Derim. 2016; 19(1): 20-27.