Year 2003, Volume 20 , Issue 1, Pages 27 - 30 2016-03-20

THE EFFECTS OF DIFFERENT NUMBER OF FRUITS LEFT ON PLANT ON YIELD AND QUALITY IN MELON
SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

Meliha TEMİRKAYNAK [1] , Nurgül ERCAN [2] , Funda AYAR [3] , A. Sırrı ŞENSOY [4]


In this study, different fruits on plant effects of yield and quality on Makdimon Fl melon cultivar were investigated. For this purpose, melons were harvested optimal time and cumulative yield, average of fruit weight, fruit scale and height, cavity scale and height, fruit firmness and total soluble solid content (TSSC) were investigated.Maximum cumulative yield was obtanined from 3 fruits on plant treatment while minimum yield was determined from 1 fruit on plant treatment. On the other hand, maximum fruit weight was obtained from 1 fruit on plant while minimum fruit weight was determined 4 fruits on plant. In terms of fruit qualities, the effect of pruning treatments were found to be statisticaly significant on cumulative yield, average of fruit weight, fruit scale and height, cavity scale and height, fruit firmness and total soluble solid content (TSSC).
Bu ça1ışmada, serada 2. ürün olarak yetiştirilen Makdimon Fl kavun çeşidinde bitki üzerinde değişik sayıda (1,2,3 ve 4 adet) meyve bırakmanın verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla hasattan sonra meyvelerde; toplam verim, ortalama meyve iriliği, meyve çapı ve yüksekliği, çekirdek evi çapı ve yüksekliği, meyve eti kalınlığı ile suda çözünebilir toplam kuru madde miktarları (SÇKM) incelenmiştir. Denemeler sonucunda maksimum toplam verim (kg/m2) 3 meyve bırakılan bitkilerden elde edilirken, en az toplam verim ise 1 adet meyve bırakılan bitkilerden elde edilmiştir. Diğer yandan en yüksek ortalama meyve ağırlığı (g/adet) 1 adet meyve bırakılan bitkilerden alınırken en düşük ortalama meyve ağırlığı ise 4 adet meyve bırakılan bitkilerden alınmıştır. Yapılan budama uygulamaları toplam verim, ortalama meyve iriliği, meyve çapı ve yüksekliği, çekirdek evi çapı ve yüksekliği, meyve eti kalınlığı ile suda çözünebilir toplam kuru madde miktarları (SÇKM) gibi meyve kalite özellikleri üzerine etkileri istatistiksel olarak da önemli bulunmuştur.
Primary Language tr
Journal Section Research Articles
Authors

Author: Meliha TEMİRKAYNAK

Author: Nurgül ERCAN

Author: Funda AYAR

Author: A. Sırrı ŞENSOY

Dates

Publication Date : March 20, 2016

Bibtex @ { derim62543, journal = {Derim}, issn = {1300-3496}, eissn = {2149-2182}, address = {}, publisher = {Batı Akdeniz Agricultural Research Institute}, year = {2016}, volume = {20}, pages = {27 - 30}, doi = {}, title = {SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ}, key = {cite}, author = {Temi̇rkaynak, Meliha and Ercan, Nurgül and Ayar, Funda and Şensoy, A. Sırrı} }
APA Temi̇rkaynak, M , Ercan, N , Ayar, F , Şensoy, A . (2016). SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ . Derim , 20 (1) , 27-30 . Retrieved from http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4555/62543
MLA Temi̇rkaynak, M , Ercan, N , Ayar, F , Şensoy, A . "SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ" . Derim 20 (2016 ): 27-30 <http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4555/62543>
Chicago Temi̇rkaynak, M , Ercan, N , Ayar, F , Şensoy, A . "SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ". Derim 20 (2016 ): 27-30
RIS TY - JOUR T1 - SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ AU - Meliha Temi̇rkaynak , Nurgül Ercan , Funda Ayar , A. Sırrı Şensoy Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Derim JF - Journal JO - JOR SP - 27 EP - 30 VL - 20 IS - 1 SN - 1300-3496-2149-2182 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Derim SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ %A Meliha Temi̇rkaynak , Nurgül Ercan , Funda Ayar , A. Sırrı Şensoy %T SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ %D 2016 %J Derim %P 1300-3496-2149-2182 %V 20 %N 1 %R %U
ISNAD Temi̇rkaynak, Meliha , Ercan, Nurgül , Ayar, Funda , Şensoy, A. Sırrı . "SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ". Derim 20 / 1 (March 2016): 27-30 .
AMA Temi̇rkaynak M , Ercan N , Ayar F , Şensoy A . SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. DERİM. 2016; 20(1): 27-30.
Vancouver Temi̇rkaynak M , Ercan N , Ayar F , Şensoy A . SERADA KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BİTKİ ÜZERİNDE DEĞİŞİK SAYIDA MEYVE BIRAKMANIN VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim. 2016; 20(1): 27-30.