Year 2007, Volume 24 , Issue 2, Pages 9 - 19 2007-06-01

EFFECT OF LOW AND HIGH TEMPERATURE ON AVOCADO GROWING
DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

Süleyman BAYRAM [1] , Mahmut ARSLAN [2]


Low temperatures (frost) lived in some years can affect tree and fruit growth in avacado cultivation areas. Factors in tolerance of avacado to cool temperatures such as genetic structure, old and season in which plant was exposured can change damage levels. Lula’, ‘Reed’ and ‘Pinkerton’ varieties were high susceptible, ‘Hass’, ‘Santana’ and ‘Rincon’ were susceptible, Bacon’, ‘Ettinger’ ‘Fuerte and ‘Zutano’ slightly affected from cool temperatures under 0 0C temperatures lived during 24 h and up to -3 0C in observations done in 2004 under Antalya conditions. A intensity in fruit falling was determined after 7-15th day of frost. High temperatures have not negatively affected to tree growth, blossom and fruit growth seasons of avacado. Although excessive high temperature values were determined in some seasons in Antalya conditions, any significantly negative affect of high temperatures (average temperature under 35 0C) on blossom, fruit growth, and foliage parts was determined between April and August under Antalya conditions.
Avokado yetiştirilen alanlarda bazı yıllarda meydana gelen düşük sıcaklıklar (don olayı), ağaç ve meyve gelişimini etkileyebilmektedir. Avokadonun düşük sıcaklıklara dayanmasında çeşidin genetik yapısı, ağacın yaşı ve maruz kaldığı dönem gibi faktörler, zararlanma derecesini değiştirmektedir. Antalya koşullarında 2004 yılında yapılan gözlemlerde; 0 0C’nin altında toplam 24 saat ve -3 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, Lula’, ‘Reed’ ve ‘Pinkerton’ çeşitlerinin soğuğa çok fazla duyarlı, ‘Hass’, ‘Santana’ ve ‘Rincon’un hassas olduğu, Bacon’, ‘Ettinger’ ‘Fuerte ve ‘Zutano’nun soğuktan hafif oranda etkilendiği görülmüştür. Don olayından 7-15 gün sonra, yoğun bir şekilde meyve dökümlerinin olduğu tespit edilmiştir. Yüksek sıcaklıklar, avokadonun ağaç gelişimini, çiçeklenme ve meyve gelişimi dönemlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Antalya koşullarında, bazı dönemlerde aşırı yüksek sıcaklık değerleri tespit edilmesine rağmen, Nisan-Ağustos ayları arasında yüksek sıcaklıkların ortalamasının 35 0C’nin altında olması nedeniyle çiçeklenme, meyve gelişimi ve ağaç aksamları üzerinde önemli olumsuz bir etki saptanmamıştır.
Avokado (Persea americana Mill.), Çeşit, Düşük sıcaklık, Zararlanma
  • Anonim, 2007. Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/ tahmin-iller.aspx?m=ANTALYA
  • Anonymous, 2006. FAO Production Yearbook. http://faostat.fao.org/faostat/collections?vers ion=ext&hasbulk=0&subset=agriculture.
  • Anonymous, 2007A. Research update 2007 freeze: UV could cast new light on citrus damage. University http://calag.ucop.edu/0702AMJ/resup01.ht ml. California.
  • Anonymous, 2007B. Frost and Freeze Watch. California http://ucce.ucdavis.edu/files/filelibrary/1932 /32212.pdf. Commission.
  • Bayram, S. ve Arslan, M. A. 2006. Avokado Çeşitleri Yayınlanmamış. Gözlem Notları,
  • Bayram, S. ve Tepe, S. 2007. Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Düşük ve Yüksek Sıcaklıktan Etkilenme Durumları, Yayınlanmamış.
  • Bergh, B. O. 1976A. Avocado Breeding and Selection. In: J.W. Sauls, R.L. Phillips and L.K. Jackson (eds.). Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, P: 24-33.
  • Bergh, B. O. 1976B. Factors Affecting Avocado Fruitfulness. In: J.W. Sauls, R.L. Phillips and L.K. Jackson (eds.). Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, P: 83-88.
  • Bergh, B. and Ellstrand, N. 1986. Taxonomy of the Avocado. California Avocado Society Yearbook, 70: 135-146.
  • Bower, J. P. and Cutting, J. G. 1988. Avocado Fruit Physiology. In: J. Janick (ed.) Horticultural Reviews. Volume 10: 229-271. Ripening
  • Campbell, C. W. and Malo, S. E. 1976. A Survey of Avocado Cultivars. In: J.W. Sauls, R.L. Phillips Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, P: 9-15.
  • Coit, J. E. 1937. Effects of the Freeze on the (eds.). Avocado. California Avocado Association Yearbook, 21: 70-75.
  • Davenport, T. L. 1986. Avocado flowering. In: J. Janick (ed.) Horticultural Reviews. Volume 8: 257-289.
  • Doğrular, H. A., Şengüler, A. ve Tuncay, M. 1985. Avokado Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü Turunçgiller Araştırma Enstitüsü Yayın No: 11.
  • du Plooy, C. P., Marais, Z. and Sippel, A. 1992. Breeding and Evaluation Strategy on Avocado. Growers’ Association Yearbook, 15: 75-77. Avocado
  • Francis, H. L. 1974. An Evaluation Of Avocado Plantings in The Santa Rosa Hills of Riverside County. California Avocado Society Yearbook, 58: 60-65.
  • Gaillard, J. P., Godefroy, J. 1994. L’avocatter. Maisonneuve et Larose, 15, Rue Victor- Cousin. 75005 Paris, P: 192.
  • Gazit, S and Degani, C. 2002. Reproductive Biology. In: A.W. Whiley, B.Schaffer and B.N. Wolstenholme (Eds) The Avocado: Botany, Publishing, 4: 71-99. Uses; Cabi
  • Hofshi, R. 1998. Dreaming in Reality. California Avocado Society 1998 Yearbook 82: 137- 154.
  • Homsky, S. 1995. The Avocado Industry in Israel- An Overview. Alon Hanotea Vol. 49, 479- 488.
  • Kaplankıran, M. ve Tuzcu, Ö. 1994. Bazı Avokado Çeşitlerinin Gösterdikleri Fakültesi Dergisi, 9 (2): 103–112. Ç.Ü. Ziraat
  • Knight, Jr. R. J. 1999. Genetic Diversity in Avocado In: M. L. Arpaia and R. Hofshi (eds.), Brainstorming. Session I. Plant Breeding and Genetics, P: 16-18. of Avocado
  • Knight, Jr. R. J. 2002. History, Distribution and Uses. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Eds) The Avocado: Botany, Publishing, 1: 1-10. Uses; Cabi
  • Lahav, E. and Lavi, U. 2002. Genetics and Classical Breeding. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Eds) The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 3: 45-46.
  • Malo, S. E. and Pall G. O. 1977. Effects of The 1977 Freeze on Avocados and Limes In South Florida. Proc. Fla. State Hort. Soc. 90: 247-251. 1977.
  • McKellar, M. A., Buchanan, D. W., Ingram., D. L. and Campbell, C.W. 1992. Freezing Tolerance of Avocado Leaves. HortScience 27(4): 341-343.
  • Paz-Vega, S. 1997. Alternate Bearing in The Avocado California Avocado Society 1997 Yearbook, 81: 117-148. Mill.)
  • Scora, R. W., Wolstenholme, B. N. and Lavi, U. 2002. Taxonomy and Botany. In: A.W. Whiley, Wolstenholme (Eds) The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 2: 15. And B.N.
  • Spellman, T. 2003. Is Your Avocado a "Type A" Personality?. http://www.davewilson.com/homegrown/ga rdencompass/gc13_may_june_03.html.
  • Sutka, J. and Galiba, G. 2003. Cold stress. In: Ecyclopedia of Applied Plant Sciences. Eds: B. Thomas, D.J. Murphy and B.G. Murray. Elsevier Ltd., P: 1-9.
  • Toplu, C., Demirkeser, T. H., Kaplankıran, M., Demirkol, A., Baturay, S. G. ve Yanar, M. 1998. İskenderun Verim Parametreleriyle Derim:15 (2). Çeşitlerinin
  • Koşullarında Gösterdikleri ve Durumları Kalite Büyüme Şekilleri.
  • Vogel, R. 1980. L’avocattier en Corse. Extrait de la Revve d’Information. SOMVAC No: 93. P: 8.
  • Wolstenholme, B. N. 2002. Ecology: Climate and The Edaphic Environment. In: A. W. Whiley, Wolstenholme Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 4: 71-99. and B. N. The Avocado:
  • Zamet, D. N. 1990. The Effect of Minimum on Temperature California Avocado Society Yearbook, 74: 247-256. Yields.
  • Zentmyer, G. A. 1987. Avocados Around the World. Avocado Society Yearbook, 71: 63- 77.
Primary Language tr
Journal Section Review Articles
Authors

Author: Süleyman BAYRAM

Author: Mahmut ARSLAN

Dates

Publication Date : June 1, 2007

Bibtex @ { derim62593, journal = {Derim}, issn = {1300-3496}, eissn = {2149-2182}, address = {}, publisher = {Batı Akdeniz Agricultural Research Institute}, year = {2007}, volume = {24}, pages = {9 - 19}, doi = {}, title = {DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ}, key = {cite}, author = {Bayram, Süleyman and Arslan, Mahmut} }
APA Bayram, S , Arslan, M . (2007). DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ . Derim , 24 (2) , 9-19 . Retrieved from http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4563/62593
MLA Bayram, S , Arslan, M . "DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ" . Derim 24 (2007 ): 9-19 <http://www.derim.com.tr/en/pub/issue/4563/62593>
Chicago Bayram, S , Arslan, M . "DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ". Derim 24 (2007 ): 9-19
RIS TY - JOUR T1 - DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ AU - Süleyman Bayram , Mahmut Arslan Y1 - 2007 PY - 2007 N1 - DO - T2 - Derim JF - Journal JO - JOR SP - 9 EP - 19 VL - 24 IS - 2 SN - 1300-3496-2149-2182 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Derim DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ %A Süleyman Bayram , Mahmut Arslan %T DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ %D 2007 %J Derim %P 1300-3496-2149-2182 %V 24 %N 2 %R %U
ISNAD Bayram, Süleyman , Arslan, Mahmut . "DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ". Derim 24 / 2 (June 2007): 9-19 .
AMA Bayram S , Arslan M . DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. DERİM. 2007; 24(2): 9-19.
Vancouver Bayram S , Arslan M . DÜŞÜK VE YÜKSEK SICAKLIKLARIN AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ. Derim. 2007; 24(2): 9-19.